Sunday, 15 May 2016

Polity Questions for SSC CGL, CPO and CHSL 2016

1. To be eligible for election as a member of Rajya Sabha a candidate must have completed what age?
A. 25 years
B. 30 years
C. 35 years
D. 18 years

2. Procedure for creation of legislative council in the states has been described in
A. Article 69
B. Article 169
C. Article 269
D. Article 369

3. The executive power of the states are vested in the governor under the article
A. 14
B. 154
C. 155
D. 256

4. Which Indian state has its own constitution?
A. Punjab
B. Delhi
C. Jammu and Kashmir
D. West Bengal

5. A candidate must have completed what age to be a member of the Lok Sabha?
A. 25 years
B. 30 years
C. 35 years
D. 18 years

6. Who was the President of India when National Emergency was declared in 1975?
A.  Neelam Sanjeeva Reddy
B.  Fakruddin Ali Ahmed
C.  VV Giri
D.  Gyani Sail Singh

7. Whether a Bill is a Money Bill or not, will be decided by the
A. Speaker of the Lok Sabha
B. Chairman of the Rajya Sabha
C. Finance Minister
D. Prime Minister

8. Which among the following amendment acts is also called as a Mini constitution?
A. 52nd Amendment Act 1985
B. 50th Amendment Act 1984
C. 44nd Amendment Act 1978
D. 42nd Amendment Act 1976

9. Any dispute regarding the violation of Fundamental Rights can be presented____.
A. In any court of the country
B. In the Supreme Court only
C. In the High Court only
D. In either Supreme Court or High Court

10: Which Articles in the Indian Constitution represent emergency provisions?
A. Article 348-354
B. Article 352-360
C. Article 359-361
D. Article 368-380

Answers:
1:B ,2:B, 3:B, 4:C, 5:A, 6:B, 7: A, 8:D, 9:D, 10:B.

More Polity Quizzes 

Click on PDF button to download the Quiz!!!!

Share this