Monday, 9 May 2016

Polity Questions for SSC CGL, CPO and CHSL 2016

1. The method of constitutional amendment is provided in
(A) Article 348
(B) Article 358
(C) Article 368
(D) Article 378

2. What can be the maximum interval between two sessions of Parliament?
(A) 1 month
(B) 4 month
(C) 6 month
(D) 9 month

3. The Finance Commission is constituated under article
(A) 275
(B) 280
(C) 282
(D) 288

4. The Speakers votes in the Lok Sabha is called
(A) Casting vote
(B) Sound vote
(C) Direct vote
(D) Indirect vote

5. What subject to the articles 5 to 11 of the constitution of india deal?
(A) Union and its territory
(B) Citizenship
(C) Fundamental Duties
(D) Union Executive

6. The dispute regarding the election of president and vice-president of India are decided by the
(A) Parliament
(B) Election commission
(C) Supreme court
(D) High court

7. Which of the following has been borrowed from Ireland by the framers of the Indian constitution ?
(A)  Preamble
(B)  Nomination of the members of Rajya Sabha
(C)  Supreme Court
(D)  Directive principles of states policy

8. Which article of indian constitution enumerates Fundamental Duties of indian citizens?
(A) Article 50 A
(B) Article 50 B
(C) Article 51 A
(D) Article 50 B

9. Concurrent list in Indian constitution was borrowed from
(A)  Australia
(B)  America
(C)  England
(D)  Russia

10. How many type of writ can be issued by the supreme court ?
(A) 3
(B) 4
(C) 5
(D) 6

Answers:
1: C, 2: C, 3: B, 4: A, 5: B, 6: C, 7: D, 8: C, 9: A,10: C.

More Polity Questions

Share this