Tuesday, 10 May 2016

Notes On Indian National Congress (One Liner)

1. Indian National Congress was founded in which year?
Ans: 1885

2. Indian National Congress was founded by
Ans: Allan Octavian Hume

3. First session of Indian National Congress was held at
Ans: Mumbai (1885)

4. Who was the Viceroy of British India when the Indian National Congress was founded
Ans: Lord Dufferin

5. Who was the first President of Indian National Congress?
Ans: Womesh Chandra Bonnerjee(1885)

6. Who was the first Muslim President of Indian National Congress?
Ans: Badrudin Tayabji (Madras, 1887)

7. During the early phase of its existence, i.e., 1885-1905 Indian National Congress never made this demand
Ans: Independence from British rule

8. First woman president of Indian National Congress
Ans: Mrs Annie Besant (1917)

9. First Indian woman president of Indian National Congress
Ans: Mrs Sarojini Naidu (1925)

10. Woman Presidents of Indian National Congress
Ans: Mrs Annie Besant (1917), Mrs Sarojini Naidu (1925) and Mrs. Nellie Sengupta (1933).

11. First split of Indian National Congress
Ans: 1907 at Surat session

12. First Englishmen to become president of Indian National Congress
Ans: George Yule (1888)

13. Youngest president of Indian National Congress
Ans: Maulana Abul Kalam Azad

14. National Anthem, Jana Gana Mana was first sung in the session of
Ans: Calcutta (1911)

15. National Song, Vande Mataram was first sung in the session of
Ans: Calcutta (1896)

16. First joint session of Indian National Congress and Muslim League
Ans: Lucknow (1916)

17. Session of Indian National Congress where wearing of Khadi was made compulsory for its workers
Ans: Mrs Annie Besant (1917)

18. The only session of Indian National Congress presided over by Mahatma Gandhi
Ans: Belgaum (1924)

19. Session of Indian National Congress where demand for complete independence was made
Ans: Lahore(1929)

20. President of Indian National Congress at the time of independence
Ans: Acharya J B Kriplani (1946)

Share this