Monday, 2 May 2016

Modern History Quiz for SSC CGL 2016

1. Who was the Founder Father of Aligarh movement?
 (A) Sir Syed Ahmed Khan
 (B) Maqsud Ali
 (C) Abul kalam Azad 
 (D) Karim Ali

2. Who was the first Muslim President of Indian National Congress?
 (A) Badruddin Tyabji
 (B) Moulana Abul Kalam Azad
 (C) Hassan imam
 (D) M.A. Ansari

3. Who was the first  President of Indian National Congress?
 (A) Badruddin Tyabji
 (B) Moulana Abul Kalam Azad
 (C) Womesh Chandra Bonnerjee
 (D) M.A. Ansari

4. First session of Indian National Congress was held at
 (A) Surat
 (B) Lucknow
 (C) kolkata
 (D) Mumbai

5. Raja Ram Mohan Roy was the founder of the
 (A) Brahma Samaj
 (B) Arya Samaj
 (C) Ramakrishna Mission
 (D) Theosophical society

6. Who is the Congress President when India won Freedom ?
 (A) Jawaharlal Nehru
 (B) Rash Behari Ghosh
 (C) Pattabhi Sitaramayya
 (D) J.B Kripilani

7. The arrival of Vasco da Gama in Calicut, India on
 (A) 1398
 (B) 1495
 (C) 1490
 (D) 1498

8. What was the number of districts in Bombay Presidency?
 (A) 23
 (B) 24
 (C) 25
 (D) 26

9. Which among the following was also known as Western Presidency in early times of East India Company?
 (A) Bombay
 (B) Surat
 (C) Pune
 (D) Panji

10. Tipu sultan was the ruler of   
 (A) Hyderadad
 (B) Pune
 (C) Mysore
 (D) Vijayanagar

Answers:
1: A
2: A
3: C
4: D
5: A
6: D
7: D
8: D
9: B
10.C

More History Quizzes

Share this