Thursday, 5 May 2016

Modern History Questions for SSC CGL and CHSL 2016

1. When was the Indian Association of Calcutta founded?
a. 26 July, 1876
b. 26 July, 1887
c. 26 July, 1888
d. 26 July, 1875

2. Who started the Central Hindu School in Benaras?
a. Mrs Annie Besant
b. Padit Madan Mohan Malviya
c. Ishwar Chandra Vidyasagar
d. Gopal krishna Gokhale

3. When was the Theosophical Society founded?
a. 1873
b. 1872
c. 1871
d. 1875

4. The First Viceroy of British India was
a. Lord Dalhouise
b. John Lawrence
c. Warren Hastings
d. Lord Canning

5. Upnishads are books on
a. Religion
b. Yoga
c. Law
d. Philosphy

6. Which of the following started the newspaper 'Bande Mataram'?
a. Barindra Kumar Gosh
b. Bipin Chandra Pal
c. Devendra Nath Tagore
d. Surendra Nath Bannerjee

7. Which incident led Gandhiji to withdraw Non-Coopeartion Movement?
a. Kakori episode
b. Chauri-Chaura episode
c. Jallianwala Bagh episode
d. Muzzaffarpur episode

8. During the Mughal period, which one of the following traders first come to India?
a. Portugese
b. English
c. Dutch
d. Danish

9. When was the Deccan Education Society founded?
a. 1880
b. 1882
c. 1884
d. 1886

10. In which year the Akali Movement faced it first baptism by blood at the birth place of Guru Nanak?
a. February 1920
b. February 1919
c. February 1921
d. February 1922

Answers:
1. a
2. a
3. d
4. d
5. d
6. b
7. b
8. a
9. c
10.c

More History Quizzes

Share this