Saturday, 21 May 2016

History Quiz on Jainism for Govt. Exams

1. What is the name of first Tirthankara of Jainism?
(a) Ajitnath
(b) Mahavira
(c) Rishabha
(d) Parshvanath

2. How many Tirthankaras are there in Jainism?
(a) 21
(b) 22
(c) 23
(d) 24

3. At which age Mahavira attained Nirvana?
(a) 70
(b) 71
(c) 72
(d) 73

4. Under the bank of which river Mahavira got enlightenment?
(a) Ravi
(b) Rijupalika
(c) Saraswati
(d) Krishna

5. Vardhamana Mahavira was born in the clan/tribe of?
(a) Sakya  
(b) Jnatrika
(c) Panchala
(d) Kuru

6. In which language Jain literature are written?
(a) Prakrit
(b) Sanskrit
(c) Hindi
(d) Bengali

7. First Jain Council was held at?
(a) Patliputra
(b) Vallabhi
(c) Rajgriha
(d) Vaishali

8. Mahavira was born at?
(a) Pavapuri
(b) Lumbini
(c) Kundagram
(d) Bodh Gaya

9. Mother of Mahavira was?
(a) Trisala
(b) Amrapali
(c) Yasoda
(d) Mahamaya

10. Which of the following are the holy books of Jainism?
(a) 12 Angas
(b) 14 Angas
(c) 16 Angas
(d) 18 Angas

Answers:
1:c, 2:d, 3:c, 4:b, 5:b, 6:a, 7:a, 8:c, 9:a, 10:a,

More History Quizzes

Share this