Sunday, 15 May 2016

History Quiz for SSC CGL and CHSL 2016

1. Arya Samaj was started by
A.  Swami Vivekananda
B.  Raja Ram Mohan Roy
C.  Swami Dayanand Saraswati
D.  Gopal Krishna Gokhale

2. Which of the following was not founded by Dr.B. R. Ambedkar?
A.  Deccan Education Society
B.  Samaj Samata Sangh
C.  Peoples Education Society
D.  Depressed Classes Institute

3. Which one of the following began with the Dandi March?
A.  Home rule Movement
B.  Non-Cooperation Movement
C.  Civil disobedience Movement
D.  Quit India Movement

4. With whose permission did the English set up their first factory in Surat?
A.  Akbar
B.  Jahangir
C.  Shahjahan
D.  Aurangzeb

5. The title 'Punjab Kesari' was conferred on
A.  Ranjit Singh
B.  Bhagat Singh
C.  Lala Lajpat Rai
D.  SardarBaldev Singh

6. Vande Mataram was first sung at the session of the Indian National Congress in
A.  1886
B.  1892
C.  1896
D.  1904

7. In the 'individual Satyagraha', Vinoba Bhave was chosen as the first Satyagrahi. Who was the second? 
A.  Dr. Rajendra Prasadh
B.  Pandit Jawaharlal Nehru
C.  C. Rajagopalachari
D.  Sardar Vallabhabhai Patel

8. Ashtadhayi was written by
A.  Vedavyas
B.  Panini
C.  Shukadeva
D.  Balmiki

9. Which of the following was a recommendation of Hunter’s Commission?
A.  Women’s education
B.  New regulation for the organized senates system
C.  Gradual withdrawal of state support from higher education
D.  Introduction of civic education at college and university level

10. The river most mentioned in early Vedic literature is
A.  Sindhu
B.  Sutudri
C.  Sarasvati
D.  Ganga

Answers:
1: C, 2: A, 3: C, 4: B, 5: C, 6: C, 7: B, 8: B, 9: A, 10: A,

More History Quizzes

Follow us on Facebook

Share this