Friday, 6 May 2016

History Questions for SSC CGL 2016

1. August 9 1925 is known in the Indian History for which of the following incidences?
A. Chauri Chaura incidence
B. Kakori Train Robbery
C. Jallianwallah Bagh Incidence
D. The seize of Cawnpore

2. Who was known as 'Lion of Punjab' among the nationalists?
A. Tilak  
B. Bhagat
C. Lala Lajpat Rai  
D. Bipin Chandra Pal

3. Father of renaissance of Western India was__?
A. B.M. Malabari
B. M.G. Ranade
C. R. G. Bhandarkar
D. K.T. Telang

4. Which of the following cities was capital of Maharaja Ranjit Singh?
A. Amritsar
B. Patiala
C. Lahore
D. Kapurthala

5. Periyar started Self Respect Movement in
A. 1924   
B. 1925
C. 1926
D. 1927

6. Who is regarded as 'Maker of Modern India'?
A. M. G. Ranade
B. Mahatma Gandhi
C. Keshav Chandra Sen
D. Ram Mohan Roy

7. Akbar nama was written by?
A. Akbar
B. Gulbadan begum
C. Badayuni
D. Abul fazal

8. Which among the following Sikh Gurus had been given the “Palace of Amritsar” by Mughal Emperor Akbar?
A. Guru Ram Das
B. Guru Arjun Das
C. Guru Angad
D. Guru Hargovind


9. Who was the founder leader of ‘Muslim Faqirs’ ?
A. Majnun Shah
B. Dadu Mian
C. Tipu
D. Chirag Ali Shah

10. Who built the Grand Trunk Road?  
A. Shah Jahan
B. Chandragupta Maurya 
C. Humayun
D. Sher Shah Suri

 Answer:
 1: B
 2: C
 3: B
 4: C
 5: B
 6: D
 7: D
 8: A
 9: A
 10:D

More History Quizzes

Share this