Friday, 20 May 2016

Geography Quiz for SSC CGL and CHSL 2016

1. The Bhakra Nangal dam is situated on the river ?
(a) Ravi
(b) Beas
(c) Sutlej
(d) Yamuna

2. The highest peak in Peninsular India is ?
(a) Anaimudi
(b) Kalsubai
(c) Ooty
(d) Mahabaleswar

3. Where is the Gol Dumoaz located?
(a) Andhra Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Kamataka
(d) Gujarat

4. The reason for the necessity of irrigation in India is that
(a) There is no rainfall at the time of need
(b) Indian crops require much water
(c) Indian farmers are in habit of watering the fields
(d) India is a hot country so water is easily evaporated

5. Sindri is famous for:
(a) Oil refining
(b) Aluminium manufacture
(c) Machine-tool industry
(d) Fertilizer production

6. Gulmarg is a hill station in
(a) Himachal Pradesh
(b) Jammu and Kashmir
(c) Maharashtra
(d) Tamil Nadu

7. Angora wool is extracted from which animal ?
(a) Rabbit
(b) Fox
(c) Sheep
(d) Goat

8. Which one of the following states is landlocked?
(a) Orissa
(b) Assam
(c) Andhra
(d) Kerala

9. In what state is 'Rana Pratap Sagar' atomic power plant located?
(a) Haryana
(b) Gujarat
(c) Rajasthan
(d) Karnataka

10. Name the river whose water is utilized by Kakrapara project:
(a) Mahanadi
(b) Tunghbhadra
(c) Damodar
(d) Tapti

Answers:
1: c
2: a
3: c
4: a
5: d
6: b
7: c
8: b
9: c
10:d

More Geography Quizzes

Share this