Wednesday, 4 May 2016

Geography Quiz for SSC CGL 2016

1.  Bhitarkanika Wildlife Sanctuary is located in which state of India?
(A) Karnataka
(B) Kerala
(C) Odisha
(D) Telangana

2. The success of green revolution depends on the availability of
(A) High yielding variety (HYV) of seeds
(B) Adequate irrigation facilities
(C) Chemical fertilizers and pesticides
(D) All of these

3. The Neyyar Irrigation Project is located in
(A) Arunachal Pradesh
(B) Kerala
(C) Meghalaya
(D) Sikkim

4. The 'Mount Vinson' is the highest mountain in ____?
(A) Antarctica
(B) USA
(C) Europe
(D) Africa

5.The longest highway in India runs from
(A) Kolkata to Jammu
(B) Jammu to Kanyakumari
(C) Ambala to Nagercoil
(D) Varanasi to Kanyakumari

6. The maximum area under crops in India is used for the cultivation of—
(A) Wheat
(B) Rice
(C) Sugarcane
(D) Cotton

7. The city of Surat is located on the bank of river
(A) Yamuna
(B) Saraswati
(C) Tapti
(D) Mahanadi

8. The largest irrigation canal in India is known as
(A) Yamuna Canal
(B) Sirhand Canal
(C) Indira Gandhi Canal
(D) Upper Bari Doab Canaluf

9. World’s largest cruise ship terminal is located in ___?
(A) Saudi Arabia
(B) China
(C) UAE
(D) United States

10.The Indian Naval Academy is located at—
(A) Mumbai
(B) Cochin
(C) Goa
(D) Vishakhapatnam


Answers:
1: C
2: D
3: B
4: A
5: D
6: B
7: C
8: C
9: C
10:B

More Geography Quiz

Share this