Saturday, 7 May 2016

General Science Quiz for SSC CGL and SSC CPO 2016

1.Hemoglobin is an important component of
a) RBC
b) WBC
c) Platletes
d) CytopLASM

2. At what temperature are the temperature on Celsius and Fahrenheit scales equal?
a) 273° Celsius
b) -273° Celsius
c) –40° Celsius
d) 40° Celsius

3. Which one of the following is a water soluble vitamin?
a) Vitamin A
b) Vitamin C
c) Vitamin D
d) Vitamin K

4. Fire in the diesel engine is produces by which of the following?
a) Compression
b) Spark plug
c) Friction
d) Self starter

5. The stone formed in human kidney consist mostly of
a) calcium oxalate
b) sodium oxalate
c) sodium acetate
d) calcium

6. Galvanometer can be converted into a voltmeter by using
a) Low resistance in series
b) High resistance in series
c) Low resistance in parallel
d) High resistance in parallel

7. Which among the following is the best conductor of electricity?
a) Gold
b) Lead
c) Silver
d) Copper

8. Select the one which is not a mixture
a) Air
b) Gasoline
c) LPG
d) Distilled water

9. At what temperature a body will not radiate any heat energy?
a) 0° C
b) 273° C
c) 100° C
d) -273° C

10. Silk is produced by
a) Egg of silkworm
b) Pupa of silkworm
c) Larva of silkworm
d) Insect itself

Answers:
1: a
2: c
3: b
4: a
5: a
6: b
7: c
8: d
9: d
10:c

More General Science Quizzes

Share this