Wednesday, 4 May 2016

General Science Quiz for SSC CGL 2016

1. Which of the following is used in pencils?
a. Graphite
b. Silicon
c. Charcoal
d. Phosphorous

2. The gas usually filled in the electric bulb is
a. nitrogen
b. hydrogen
c. carbon dioxide
d. oxygen

3. Deficiency of iron leads to
a. Anorexia
b. Anaemia
c. Polycythemia
d. Leucopenia

4. Which of the gas is not known as green house gas?
a. Methane
b. Nitrous oxide
c. Carbon dioxide
d. Hydrogen

5. Pollination by wind is called
a. Autogamy
b. Entomophily
c. Aanemophily
d. Ornithophily

6. Which of the following is used as a lubricant?
a. Graphite
b. Silica
c. Iron Oxide
d. Diamond

7. The average salinity of sea water is
a. 3%
b. 3.5%
c. 2.5%
d. 2%

8. A chronometer measures
a. colour contrast
b. sound waves
c. time
d. water waves

9. What famous scientist was awarded the 1921 Nobel Prize in Physics for his work on theoretical physics?
a. Albert Einstein
b. Johannes Stark
c. Wilhelm Conrad Röntgen
d. James Chadwick

10. Pollination by birds is called
a. Autogamy
b. Ornithophily
c. Entomophily
d. Anemophily

Answers:
1. a
2. a
3. b
4. d
5. c
6. a
7. b
8. c
9. a
10.b

More General Science Quizzes

Share this