Monday, 30 May 2016

Geography quiz for SSC CGL, CHSL and State Exams

1. Which Planet is dwarf planet
a. Mercury
b. Pluto
c. Mars
d. Uranus

2. Which latitude passes through the middle of India?
a. Equator
b. Arctic Circle
c. Tropic of Capricorn
d. Tropic of Cancer

3. Which foreign country is closest to Andaman Islands
a. Sri Lanka
b. Indonesia
c. Myanmar
d. Pakistan

4. The state having largest area under waste land is
a. Rajastan
b. Gujarat
c. Madhya Pradesh
d. Jammu and kashmir

5. The Eastern coast of India is known as
a. Eastern plateau
b. Bengal Coast
c. Coromandal Coast
d. Cyclonic Coast

6. Which region in India is known as the "Rice Bowl of India"?
a. Indo-Gangetic plain
b. Krishna-Godavari Delta region
c. North-East region
d. Kerala and Tamil Nadu

7. The approximate length of the coast line of India is
a. 5,500km
b. 6,000km
c. 6,500km
d. 7,000km

8. Which river of India is called Vridha Ganga?
a. Krishna
b. Godavari
c. Kaveri
d. Narmada

9. The Radcliffe line is a boundary between ?
a. India and Pakistan
b. India and Afghanistan
c. India and China
d. India and Myanmar

10. Which country has the largest coast line ?
a. USA
b. Brazil
c. Australia
d. Canada

Answers:
1. b
2. d
3. c
4. a
5. c
6. b
7. d
8. b
9. a
10.d

More Geography Quizzes

Share this