Tuesday, 31 May 2016

Economics Quiz For SSC CGL and CHSL 2016 (Quiz 1)

1. The "Father of Economics" is
(a) Max Muller
(b) Karl Marx
(c) Adam Smith
(d) Paul

2.  Which plan is also called "Gadgil Yojana"?
(a) Third Five Year Plan
(b) Fourth Five Year Plan
(c) Fifth Five Year Plan
(d) First Five Year Plan

3. The reasons for the failure of Third Five Year Plan are
(a) Indo-China War
(b) Indo-Pakistan War
(c) Unprecedented drought
(d) All the above

4. Economic Planning comes under which of the following lists ?
(a) Union List
(b) State List
(c) Concurrent List
(d) None of these

5. Who presented the first Union Budget of Independent India?
(a) Morarji Desai
(b) John Mathai
(c) TT Krishnamachari
(d) RK Shanmukham Chetty

6. First Chairman of the planning Commission ?
(a) Dr. Rajendra Prasad
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Sardar Vallabhbhai Patel
(d) JB Kriplani

7. During which plan were the steel plants at Durgapur, Bhilai and Rourkela established?
(a) Second Five Year Plan
(b) Third Five Year Plan
(c) Ninth Five Year Plan
(d) First Five Year Plan

8. Garibi Hatao was the objective of
a) Third Five Year Plan
b) Fourth Five Year Plan
c) Fifth Five Year Plan
d) Sixth Five Year Plan

9. The concept of Economic Planning in India is derived from
(a) UK
(b) USA
(c) Denmark
(d) Russia

10. The First Five year Plan was based on
a) Gandhian Model
b) Herrod-Domar Model
c) Mahalanobis Model
d) Sarvodaya Plan

Answers:
1:c, 2:a, 3:d, 4:c, 5:d, 6:d, 7:a, 8:c, 9:d, 10:b.

Share this