Tuesday, 10 May 2016

Daily Current Affairs 10th May 2016 (One Liner)

1.The Union Government released a commemorative coin of 100 rupees and a circulation coin of 10 rupees in the memory of?
Ans: Maharana Pratap

2. Theme of the World Migratory Bird Day (WMBD) that was observed on 10 May 2016
Ans: Stop the Illegal Killing, Taking and Trade of Migratory Birds.

3. Name company that won the trademark case in China on 9 May 2016:
Ans: Facebook.

4. Which Union Ministry launched a web-based application on Integrated Waste Management System?
Ans: Environment(www.iwms.nic.in).

5. Who was appointed as Additional Solicitor General in Supreme Court?
Ans: Atma Ram Nadkarni.

6. Which company announced the launch of its free high-speed WiFi service at railway stations of Ujjain, Jaipur, Patna, Guwahati, and Allahabad?
Ans: Google.

7. Who is appointed as New Country Head for Apple India?
Ans: Sanjay Kaul.

8. Parliament has passed the Anti-Hijacking Bill, 2016 to____.
Ans: Widen ambit of law dealing with this anti-hijacking crime.

9. _________ resigned as the President of Board for Control of Cricket in India (BCCI) on 10 May 2016.
Ans: Shashank Manohar.

10. Union Ministry for Water Resources on 9 May 2016 launched nine projects for rural sanitation initiatives for conservation of River Ganga in Sahibganj of which state?
Ans: Jharkhand.

11. The Reserve Bank Of India will shortly issue which denomination bank notes with ' R' as insert letter?
Rs. 1000.

12. RBI has released the draft guidelines for which segments?
Ans: License of universal bank in private sector.

Current Affairs 9th May 2016

Share this