Friday, 6 May 2016

Current Affairs 6th May 2016 (One Liner)

1. Name the Indian author who  won the Commonwealth Short Story Prize for the Asia region for unpublished short fiction 'Cow and Company':
Ans: Prashar Kulkarni

2. Which  country has signed the agreement with India for 'Information communication technology' ?
Ans: Qatar

3. Which bank has tied up with the New Development Bank to explore opportunities around bond issuance, co-financing, treasury management and human resources.
Ans: ICICI Bank

4. Who is appointed as new Tihar Director-General ?
Ans: Sudhir Yadav

5. The Insolvency and Bankruptcy Code Bill 2016 that was passed by the Lok Sabha on 5 May 2016 incorporates recommendation of the Joint Parliamentary Committee headed by?
Ans: Bhupender Yadav

6. Deatils of 'Insolvency and Bankruptcy Code Bill 2016':
Ans: It will help in improving India’s ranking in the World Bank’s 'Ease of Doing Business’ index.The Bill is based on the recommendations of the Joint Parliamentary Committee on the Insolvency and Bankruptcy Code, 2015 chaired by Bhupender Yadav. The committee submitted the report to government on 28 April 2016.

7. Name of the bank who launched a mobile-based payments solution 'mVisa'?
Ans: State bank of India

8. Who has honoured with Amnesty International top human rights award?
Ans: Angelique Kidjo(Musician)

9. Who is appointed as chief of Bureau of Civil Aviation Security (BCAS)?
Ans: Kumar Rajesh Chandra

10. ______signed an MoU with Facebook to develop a product design initiative.
Ans: NASSCOM

11. NASSCOM stands for:
Ans: National Association of Software and Services Companies.

12. Who has acquired Gurgaon-based predictive marketing technology startup 'TargetingMantra'?
Ans: Snapdeal

5th May 2016 Current Affairs

Share this