Sunday, 1 May 2016

Current Affairs 1st May 2016 (One Liner)

1. What is the name of National LED programme launched by Union Govt.?
Ans: Unnat Jyoti by Affordable LEDs for All (UJALA).

2. Name of the state in which National LED programme UJALA was launched by Union Power Minister Piyush Goyal.
Ans: Madhya Pradesh(Bhopal)

3. What is the benefit of UJALA?
Ans: people of Madhya Pradesh will get subsidiesed 9W energy efficient LED bulbs by paying just 85 rupees per LED bulb.

4. South India’s first underground metro services flagged off in ______.
Ans: Bengaluru.

5. NABARD has entered into collaboration with German Government for a special programme on ______.
Ans: Soil Protection and Rehabilitation for Food Security.

6. Labour Day is celebrated on
Ans: 1st May.

7. With which country’s three state- owned firms did Reliance Defence sign a strategic partnership agreement
Ans: Ukranian

8. world’s first graphene electronic paper developed by which counrty?
Ans: China

9. Pradhan Mantri Ujjwala Yojana will be launched from which district of India?
Ans: Ballia

10. What is the aim of Pradhan Mantri Ujjwala Yojana?
Ans: to provide LPG connections without security deposit to 50 million women from BPL households over the next three years

30th April 2016 Current Affairs

Share this