Friday, 13 May 2016

Current Affairs 13th May 2016 (One Liner)

1. Which city was declared the world’s most polluted in terms of air quality?
Ans: Zabol (Iran), 2nd and 3rd are: Gwalior and Allahabad.

2. Name the state that declared drought in over 29000 villages of the state.
Ans: Maharashtra.

4. Who was appointed as the Senior Vice President and Head of Digital of Mphasis?
Ans: Yesh Subramanian.

5. How much amount approved for development of 8 and 6 laning of Delhi-Meerut Expressway?
Ans: Rs 1,984 cr.

6. The newly nominated member of the Rajya Sabha whose resignation was accepted by Chairman Mohammed Hamid Ansari is
Ans: Pranav Pandya

7. Niti Aayog has decided to replace the five year plans with _____.
Ans: 15 year vision documents.

8. Head of Sant Nirankari Mission and an Indian spiritual who has passed away:
Ans: guru Hardev Singh.

9. Which country on 11 May 2016 granted final parliamentary approval to a bill to legalize same-sex civil unions?
Ans: Italy.

10. An automated military maintenance system 'Electronic Maintenance Management System (e-MMS), Project launched by 
Ans: Indian Air Force.

11. Name of the world's largest cargo aircraft
Ans: Antonov An-225 Mriya.

12. The Indian-American engineer, who was appointed as the member of President's Advisory Council on Faith-Based and Neighborhood Partnerships by President Barack Obama is
Ans:  Manjit Singh.

Current Affairs 12th May 2016

Share this