Tuesday, 24 May 2016

Chemistry Quiz for SSC, NDA and CDS

1. Which one of the following is called philosopher’s wool ?
(a) Zinc chloride
(b) Zinc oxide
(c) Zinc nitrate
(d) Zinc bromide

2. The percentage of lead in lead pencil is
(a) 100
(b) 0
(c) 20
(d) 70

3. Which one of the following acid is used in lead storage battery ?
(a) hydrochloric acid
(b) hydrofluoric acid
(c) sulphuric acid
(d) sulphurous acid

4. Cosmetic powder are prepared from
(a) asbestos
(b) talc
(c) gypsum
(d) serpentine

5. Which among the following is not a necessary condition for combustion?
(a) fuel
(b) air
(c) ignition temperature
(d) candle

6. Food cans are coated with tin but not with zinc because
(a) zinc is costlier than tin
(b) zinc has higher melting point than tin
(c) zinc is more reactive than tin
(d) tin is more reactive than zinc

7. Combustion of a candle is a/an
(a) photochemical reaction
(b) physical change
(c) endothermic reaction
(d) exothermic reaction

8. The quality of petrol expressed in term of
(a) cetane number
(b) octane number
(c) gold number
(d) none of above

9. In deep sea diving, drivers uses a mixture of gases consisting of oxygen and
(a) hydrogen
(b) nitrogen
(c) argon
(d) helium

10. Sulphus dioxide bleaches colouring matter by
(a) decomposition
(b) oxidation
(c) reduction
(d) dehydration

Answers:
1:b, 2:b, 3:c, 4.b, 5:d, 6:c, 7:b, 8:b, 9:d, 10:b.

More General Science Quizzes

Share this