Thursday, 26 May 2016

Chemistry Questions for SSC, NDA and CDS

1. Table salt gets moist during rainy season because
(a) sodium chloride is hygroscopic
(b) sodium chloride is deliquescent
(c) sodium chloride contains some quantity of sodium iodide
(d) sodium chloride contains hygroscopic impurities like magnesium chloride

2. The quality of petrol expressed in term of
(a) cetane number
(b) octane number
(c) gold number
(d) none of above

3. Which of the following causes the rusting of iron ?
I. oxidation
II. reduction
III. chemical reaction with oxygen
IV. chemical reaction with Co2
(a) I and II
(b) II and III
(c) III and IV
(d) I and III

4. The percentage of nitrogen present in ammonium sulphate is
(a) 30.5%
(b) 18%
(c) 21%
(d) 23%

5. In term of magnetic properties oxygen belongs to
(a) magnetic materials
(b) paramagnetic materials
(c) ferromagnetic materials
(d) diamagnetic materials

6.  Which one of the following doesn’t contains silver?
(a) german silver
(b) lunar caustic
(c) horn silver
(d) ruby silver

7. Farmers are requested to mix lime with soil while farming their fields. This is because
(a) Lime is very helpful for maintaining the water content in the soil
(b) Lime decreases the acidity of the soil
(c) Lime decreases the basicity of the soil
(d) None of the above

8. The pure form of carbon is
(a) diamond
(b) graphite
(c) charcoal
(d) fullerene

9. Which allotropy of carbon is in rigid three-dimensional structure?
(a) graphite
(b) diamond
(c) fullerene
(d) carbon black

10. Soaps cannot be used in acidic condition because they lose their cleansing effect due to the formation of insoluble
(a) esters
(b) alcohols
(c) hydrocarbons
(d) long-chain fatty acid

Answers:
1:d, 2:b, 3:d, 4:c, 5:b, 6:a, 7:b, 8:a, 9:b, 10:d.

More General Science Quizzes

Share this