Sunday, 3 April 2016

Reasoning Quiz based on Railway Exam 2016

1. BIGE : JQOM : : RYWU : ?
(a) AGFD            
(b) ZFDB
(c) ZGEC            
(d) ZYVX

2.  7 : 56 : : 9 : ?
(a) 63
(b) 81
(c) 90
(d) 99

3.  ? : DURXQG : : POLICE : SROLFH
(a) ARMOUR
(b) AROUND
(c) GROUND
(d) SHOULD

4. Pointing to a lady, Arun said, “She is the mother of my Son’s wife’s daughter. How is Arun related to the lady?
(a) Uncle  
(b) Cousin
(c) Father-in-law
(d) None of these

5. If MINERAL is written as QRSTUVW and SOUND is written as ABCSD, then how will READER be written in the same code?
(a) SBFEFS  
(b) UTVDTU
(c) TUDVUT
(d) QDZCDQ

6. Mani is double the age of Prabhu, Ramona is half the age of Prabhu. If Mani is sixty, find out the age of Ramona.
(a) 20
(b) 15
(c) 10
(d) 24

7.Directions: Which one of the given responses would be a meaningful order of the following?
1. Reading
2. Listening
3. Writing
4. Speaking
(a) 4, 2, 1, 3
(b) 2, 4, 3, 1
(c) 2, 4, 1, 3
(d) 4, 3, 2, 1

8. In a certain code FORGET is written as DPPHCU, how would DOCTOR be written in that code?
a) BPAUMS
b) EPAUPS
c) EMDRPP
d) BPARPP

9. 8: 81 : : 64 ?
(a) 125                                
(b) 137
(c) 525                                
(d) 625

10. 30 : 130 : : 42 : ?
(a) 280                                
(b) 216
(c) 220                          
(d) 222

Answers:
1.(c)
2.(c)
3.(b)
4.(c)
5.(b)
6.(b)
7.(b)
8.(a)
9.(d)
10.(d)

Share this