Saturday, 2 April 2016

Quant Questions asked in Railway Exam 2016

1. By selling an article for Rs. 600 a loss of 20% when the article is sold for Rs. 900 the gain or loss percentage is
(a)10
(b)15
(c)20
(d)25

2. What the least number of five digits is exactly divisible by 41?
(a) 10045
(b) 10004
(c) 10041
(d) 10025

3. The mean of five numbers is 18. If one number is excluded, their mean is 16. The excluded number is
(a) 25
(b) 26
(c) 27
(d) 30

4. A man covers half of his journey at 6 km/h and the remaining half at 3 km/h. His average speed is
(a) 9 km/h
(b) 4.5 km/h
(c) 4 km/h
(d) 3 km/h

5. The HCF of three numbers is 12. If they are in the ratio 1 : 2 : 3, then the numbers are
(a) 6, 12, 18
(b) 10, 20, 30
(c) 12, 24, 36
(d) 24, 48, 72

6. Two numbers are respectively 20% and 50% more than a third number. These two numbers are in the ratio
(a) 2 : 5
(b) 4 : 5
(c) 3 : 2
(d) 5 : 2

7. The difference of squares of two consecutive members is 21. What are the numbers?
(a) 10 and 11
(b) 11 and 10
(c) 12 and 9
(d) 8 and 13

8. A fisherman can slow 2 km against the stream in 20 min and return in 15 min. What is the speed of the current?
(a) 1 km/h
(b) 6 km/h
(c) 10 km/h
(d) 2 km/h

9. What will be added to 11148 so that the sum is divisible by 7?
(a) 7
(b) 3
(c) 9
(d) 5

10. An article is sold at a certain price. By selling it at 2/3 of that price one loses 10%. Find the gain per cent at original price.
(a) 35%
(b) 25%
(c) 45%
(d) 55%

Answers:
1.(c)
2.(b)
3.(b)
4.(c)
5.(c)
6.(b)
7.(a)
8.(a)
9.(b)
10.(a)

More Quant Quizzes

Share this