Friday, 15 April 2016

Polity Quiz for SSC CGL and Railway RRB Exam 2016

1. Who is a citizen of India?
(a) Those who are born in India
(b) Those who have a permanent home in India
(c) Those who have a migrated to India from Pakistan
(d) All of the above

2. The members of the Rajya Sabha are elected by
(A) the people
(B) Lok Sabha
(C) elected members of the legislative assembly
(D) elected members of the legislative council

3. The first session of Indian National Congress was held:
(a) in 1885 at Bombay
(b) in 1885 at calcutta
(c) in 1890 at Poona
(d) in 1895 at Madars

4. According to the Preamble of the Constitution, India is a :
(A) Sovereign democratic socialist republic
(B) Sovereign socialist secular republic
(C) Sovereign democratic republic
(D) Sovereign socialist secular democratic republic

5. Before 61st Amendment Act 1989, what was the age of Indian citizen eligible to vote in the Election-
(A) 23
(B) 24
(C) 21
(D) 22

6. Who has been the only Lok Sabha Speaker to have become the President of India ?
(A) Gyani Zail Singh
(B) V. V. Giri
(C) Neelam Sanjiva Reddy
(D) K. R. Narayanan

7. Which Constitutional Article lays down qualification for becoming a voter-
(A) Article 328
(B) Article 339
(C) Article 326
(D) Article 295

8. Under Article 326, what was the Constitutional requirement for the Indian citizen not to become eligible as a voter-
(A) Non Resident
(B) Unsoundness of Mind
(C) Crime or Corrupt or Illegal practice
(D) All the above

9. Which Constitutional Article lays down qualifications for the Indian citizens for election to Parliament-
(A) Article 81
(B) Article 80
(C) Article 83
(D) Article 84

10. Who makes law with respect to Elections for State Legislature-
(A) Parliament
(B) Judiciary
(C) Government
(D) Election Commission
 

Answers:
1: D
2: C
3: A
4: D
5: C
6: C
7: C
8: D
9: D
10:A

Share this