Saturday, 30 April 2016

Medieval History Quiz for SSC Exams

1. Which of the following was the court language during the reign of Akbar?
 A. Hindi
 B. Urdu
 C. Persian
 D. Arabic   

2.  Which Philosophical system was founded by Vallabhacharya?
 A. Maharashtra Dharma
 B. Shuddhadvaita
 C. Anekantavada
 D. Visistadvaita

3.  Who built the Ibadatkhana at Fatehpur Sikri?
 A. Akbar
 B. Jahangir
 C. Shahjahan
 D. Auranangzeb

4. Mohammad Ghori was first defeated by which of the following rulers?
 A. Prithviraja Chauhan
 B. Jayachandra
 C. Vidyadhara Chandella
 D. Bhima II

5.  The Mahzarnama was promulgated by Emperor Akbar in_______?
 A. 1560 A.D.
 B. 1572 A.D.
 C. 1576 A.D.
 D. 1579 A.D.

6. Who among the following was not included in the “Asta Pradhan” of Shivaji ?
 A. Sumant    
 B. Majmudar
 C. Vakiyanavis
 D. Vakeel 

7. At which place was Akbar born? 
 A.  Delhi
 B.  Agra
 C.  Amarkot
 D.  Kannauj


8. 'Humayun nama' was written by ?
 A. Gulbadan Begun
 B. Akbar
 C. Humayun
 D. Abul fjal


9.Which among the following Hindu Painters was sent by Jahangir to portrait Shah Abbas-I of Persia ?
 A. Basawan
 B. Bishan Das
 C. Dasrath
 D. Manohar

10. Who propounded the Saptanga Theory?
 A. Manu
 B. Charaka
 C. Kautilya
 D. Tulsidas

Answers:
  1: C
  2: B
  3: A
  4: D
  5: D
  6: D
  7: C
  8: A
  9: B
  10:C

More History Quizzes

Share this