Wednesday, 6 April 2016

Indian Polity for SSC CGL and Railway RRB Exam

Q1: Which amendment act indroduced changes in the preamble to the Indian constitution?
A) The 38th amendment act, 1975
B) The 40th amendment act, 1976
C) The 42nd amendment act, 1976
D) The 44th amendment act,1979

Q2: The preamble to the constitution declares India as?
A) A sovereign democratic republic
B) A socialist democratic republic
C) A sovereign socialist secular democratic republic
D) A federal democratic republic

Q3: Which one of the following is the largest lok sabha constituency?
A) Kangra
B) Laddakh                             
C) Kachchh
D) Bhilwara

Q4: Who calls the joint session of the  two houses of the parliament?
A) The president
B) The prime minister
C) The lok sabha speaker
D) The vice president

Q5: Which amendment of the Indian constitution inserted the two words-socialist and secular in the preamble?
A)  28th
B)  40th
C)  42nd
D)  52nd

Q6: The word secularism was inserted in the preamble of the Indian constitution by?
A) 25th amendment
B) 42nd amendment
C) 44th amendment
D) 52nd amendment

Q7: The first female speaker of lok sabha is
A) Vijaya laxmi pandit
B) Sucheta kripalini
C) Sumitra Mahajan
D) Meira kumar

Q8: The federal system with strong centre has been borrowed by the indian constituion from
A) USA
B) Canada
C) UK
D) France

Q9: From Which country India borrowed Five year Plan ?
A) USA
B) UK
C) USSR
D) France

Q10: How many schedules the constitution of India contains?
A) 9
B) 10
C) 11
D) 12

Answers:
1: C
2: C
3: B
4: A
5: C
6: B
7: D
8: B
9: C
10:D


More Indian Polity Quizzes

Share this