Thursday, 28 April 2016

Indian polity for SSC CGL 2016

1. How many members represented Union territories in Lok Sabha
(A) 20
(B) 21
(C) 22
(D) 23

2. In how many parts, the Budget is presented in Lok Sabha
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four

3. The first woman judge to be appointed to Supreme Court was
(A) Rani Jethmalani
(B) Anna George Malhotra
(C) M. Fathima Beevi
(D) Leila Seth

4. Normally, what kind of session does the Parliament hold
(A) Budget session
(B) Monsoon session
(C) Winter session
(D) All the above
 
5. In which session of Parliament, Railway and General Budgets are presented
(A) Monsoon session
(B) First session
(C) Winter session
(D) None of the above

6. Who was the Chairman of the Provincial Constitution committee of the Constituent Assembly?(A) Dr. B.R. Ambedkar                  
(B) Pt. jawahar Lal Nehru
(C) Dr. Rajendra Prasad                 
(D) Sardar Patel

7. In India, when does the financial year commence
(A) First April
(B) Second April
(C) First March
(D) Fifteenth March

8. What was the last session of the Constituent Assembly
(A) Eleventh session
(B) Twelfth session
(C) Sixteenth session
(D) Seventh session

9. Whom the Rajya Sabha has the power for removal
(A) Speaker
(B) Deputy Speaker
(C) Council of President
(D) Deputy Chairman

10. Who prepared the first draft Constitution of India
(A) Jawahar Lal Nehru
(B) Gandhiji
(C) Advisory Branch of the Constituent Assembly
(D) Sardar Ballabh Bhai Patel


Answers:
1: A
2: B
3: C
4: D
5: B
6: D
7: A
8: B
9: D
10:C

More Polity Quizzes

Share this