Thursday, 21 April 2016

History Quiz on Modern India

1.  Frontier Gandhi was the nickname of—
(A) Khan Abdul Gaffar Khan
(B) Vinoba Bhave
(C) None of these
(D) Mahatma Gandhi

2. Which of the following was started first by Mahatma Gandhi ?
(A) Non-cooperation
(B) Civil Disobedience
(C) Quit India Movement
(D) Champaran

3. Satyagraha finds expression in—
(A) Sudden Outbursts of Violence
(B) Armed Conflicts
(C) Non-Cooperation
(D) Communal riots

4. In which district is Dandi associated with the March of Gandhi, is located ?
(A) Mehsana
(B) Bhuj
(C) Nausari
(D) Dwarka

5. Mahatma Gandhi used for the first time hunger strike as a weapon during—
(A) Kheda Satyagraha
(B) Ahmedabad Strike
(C) Bardoli Satyagraha
(D) Champaran Satyagraha

6. With which event did the Civil Disobedience Movement started ?
(A) Prohibition of wine
(B) Breaking salt law
(C) Protesting high land Revenue
(D) Boycotting foreign clothes

7. Who designed the National Flag of independent India ?
(A) Bankim Chandra Chatterjee
(B) Rabindranath Tagore
(C) Mahatma Gandhi
(D) Pingley Venkayya

8. On which occasion the slogan ‘Nagpur Chalo’ was raised ?
(A) Dandi March
(B) Non-cooperation Movement
(C) Quit India Movement
(D) Jhanda Satyagrah

9. Who was known as ‘The Grand Old Man of India’ ?
(A) B.G. Tilak
(B) G.K. Gokhale
(C) Mahatma Gandhi
(D) Dadabhai Naoroji

10. At which place was the All India Khilafat Conference held in 1919 ?
(A) Lucknow
(B) Delhi
(C) Aligarh
(D) Porbandar


Answers:
1. A
2. D
3. C
4. C
5. B
6. B
7. D
8. D
9. D
10.B

More History Quizzes

Share this