Monday, 25 April 2016

History Quiz for SSC Exams

1. The city of Dhillika (Delhi) was founded by
(A) Chauhans
(B) Pawaras
(C) Pratiharas
(D) Tomaras

2. Muslim League established in December
(A) 1901
(B) 1902
(C) 1906
(D) 1946

3. The guerilla warfare was pioneered by
(A) Aurangzeb
(B) Akbar
(C) Shivaji
(D) Balaji Rao

4. All India Harijan Sangh was founded by
(A) B.R. Ambedkar
(B) Mahatma Gandhi
(C) Jotiba Phule
(D) B.M. Malabari

5. The highest goal in Buddhism is
(A) Nirvana
(B) Madhyama Marga
(C) Vinaya
(D) Atmavad

6. The Vernacular Press Act was passed in
(A) 1878
(B) 1881
(C) 1888
(D) 1898

7. Who declared that there were no slaves in India ?
(A) Kautilya
(B) Megasthenes
(C) Patanjali
(D) Fahien

8. Who made remarkable contribution to the development of Local government?
(A) Lord Ripon
(B) Gladstone
(C) W. W. Hunter
(D) Hastings

9. Panini was a famous scholar of
(A) Language and grammar
(B) Ayurveda
(C) Astronomy
(D) Biology

10. Who compiled "AdiGranth"?
(A) Guru Nanak
(B) Guru Arjun Dev
(C) Guru Amar Das
(D) Guru Ramdas


Answers:
1: D
2: C
3: C
4: B
5: A
6: A
7: B
8: A
9: A
10:B


More History Quizzes

Share this