Saturday, 16 April 2016

History Quiz for SSC CGL and Railway RRB 2016

1. Which State is called the 'Cradle of Buddhism'?
A) Sikkim
B) Bihar
C) Uttar Pradesh
D) Madhya Pradesh

2. Buddha's preaching were mainly related to
A) belief in one God
B) practice of rituals
C) purity of thought and conduct
D) idol worship

3. Who composed the Gayatri Mantra
A) Vishvamitra
B) Vasishtha
C) Indra
D) Parikshit

4. The famous Vedic saying “War begins in the minds of men”, is stated in
A) Rig Veda
B) Atharva Veda
C) Sama Veda
D) Mundaka Upnishad

5. The Puranas are ........ in number.
A) 18
B) 25
C) 52
D) 108

6. In Rig Vedic period, the most important functionary after the king was
A) Purohita
B) Senani
C) Law Officer
D) Tax Collector

7. In the Vedic Society, the term used to denote a group of families was
A) gotra
B) jana
C) vish
D) grama

8. The staple food of the Vedic Aryan was
A) Barley and rice
B) milk and its products
C) rice and pulses
D) vegetables and fruits

9. Who invented Zero?
A) An unknown Indian
B) Bhaskara I
C) Varahamihira
D) Aryabhatta

10. In Gandhara sculptures the preaching mudra associated with the Buddha's first sermon at Sarnath is?
A) Bhumisparsa
B) Dhyan
C) Abhaya
D) Dharmachakra

Answers:
1. B
2. C
3. A
4. C
5. A
6. A
7. B
8. B
9. D
10.D


More History Quizzes

Share this