Tuesday, 5 April 2016

History Questions for SSC CGL and Railway RRB 2016

Q1: Who among the following presided over the buddhist council held during the reign of kanishka at kashmir?
A) Parsva
B) Nagarjuna
C) Sudraka
D) Vasumitra

Q2: The art style which combines indian and greek feature is called?
A) Sikhar
B) Vesar
C) Gandhar
D) Nagar

Q3: Khalsa was founded by
A) Guru Gobind singh
B) Guru Ramdas
C) Guru Nanak
D) Guru Arjun dev

Q4: In which year was sakabda/saka samvata started?
A) 78 A.D
B) 58 B.C
C) 273 B.C
D) 420 A.D

Q5: Who was the founder of prarthana samaj?
A) Raja rams mohan Roy
B) Debendranath Tagore
C) Atmaram pandurang
D) Dayanand saraswati

Q6: In which of the following years, the battle of buxar was fought?
A) 1764
B) 1766
C) 1767
D) 1761

Q7: Who was the first women president of Indian national congress?
A) Sarijin Naidu
B) Sucheta kripalani
C) Rajakmari amrit kaur
D) Annie Besant

Q8: Which chinese general defected kanishka?
A) Pen chao
B) Pan yang
C) Chi huang ti
D) Ho ti

Q9:  The ‘Tripitaka’ was written in
A) brahmi
B) kharosthi
C) pali
D) Sanskrit

Q10: The ancient name of north bihar was
A) vajji
B) vasta
C) surasena 
D) Avanti

Answers:
1: D
2: C
3: A
4: A
5: C
6: A
7: D
8: A
9: C
10:A

Share this