Monday, 4 April 2016

GK Questions Asked in Railway Exams(4th APR 1st Slot)

1.Which of the folloing names is Nilanjana sudeshna, an Indian American Author popularly known as?
Ans: Jhumpa Lahari

2.Who was charles correa?
Ans: Architect

3.When is Earth Day Celebrated?
Ans:April 22

4.In July 1905, who ordered the partition of Bengal :
Ans:Lord Curzon

5.Kangchenjauga is?
Ans: Third highest mountain in the world

6.Who is PV Sindu?
Ans: Badminton Player

7.What do the terms Geocentric and Heliocentric refer to :
Ans: Earth centered, Sun centered

8.What did Dmitri mendeleev formulate?
Ans: Periodic Table

9.What does DNA Stands for in Biology?
Ans: DEOXYRIBO NUCLEIC Acid

10. NASA, the US space agency is planning to move from earth orbit to space area surrounding CISLUNAR Space :
Ans: National Aeronautics and Space Administration

11. In September 2015 NASA scientists found evidence of flowing water on which planet outside Earth?
 Ans: Mars

12.As of January 2016, where is ISRO Head quarters?
Ans: Banglore

13.What was the first football player from the Indian Sub continent to play for a European clib?
Ans: Mohammed saleem

14.What is the name of the parent company of Google, formed on 2nd october 2015?
Ans: ALPHABET INC

15.What are the 4 key element of amino acids?
Ans: Hydrogen, Oxygen, Nitrogen, Carbon

16. What is Electron?
Ans: –ve

17. Name India’s First Satellite?
Ans: Arya Bhatta

18. Who was named as the cultural ambassader of seychelles in october 2015?
Ans: AR RAHMAN

19. Which year was the economic liberalization in India Initiated?
Ans: 1991

20. Which two Indian citis, were added to the creative city network of UNESCO in Dec 2015?
Ans: Varanasi, Jaipur

21. What is the name of the Tablet computer produced by Data wind which is promoted by the GOVT of India as part of an e-learning program?
Ans: Aakash

22. Who replaced viscount Louis Mount batten as the governer general of Indian?
Ans: C. Raja Gopala Chari

23. What is the Laccadive Sea otherwise known as?
Ans: Arabian Sea

24. What is the unit of length used in formally to express astronomical distances?
Ans: AU

25.What does the Victoria Memorial Monument Located At:
Ans: Kolkata

26.The purple frontier, the Earth dragon and the outer fortresses, all refer to :
Ans: Great wall of china

Share this