Tuesday, 19 April 2016

Geography Quiz for SSC CGL 2016

1. The plantation crops include
(A) Tea
(B) Rubber
(C) Coffee
(D) All of the above

2. Onion is mainly grown in
(A) Maharashtra
(B) Karnataka
(C) Gujarat
(D) All of the above

3. Wheat is mainly grown in
(A) Haryana
(B) Punjab
(C) Uttar Pradesh
(D) All of the above

4. Which of the following rivers have almost the same point of emerging ?
(A) Brahmaputra and Ganga
(B) Tapi and Beas
(C) Brahmaputra and Indus
(D) Indus and Ganga

5. In India, which of the following are the Southernmost hills ?
(A) Anaimalai hills
(B) Cardamom hills
(C) Nilgiri hills
(D) Javacli hills

6. Which one of the following rivers originates near Mahabaleshwar ?
(A) Godavari
(B) Krishna
(C) Kaveri
(D) Tapi

7. Which one of the following Indian rivers does not forms an estuary ?
(A) Godavari
(B) Kaveri
(C) Tapi
(D) Mahanadi

8. In which state do the Monsoon arrives first ?
(A) Assamm
(B) West Bengal
(C) Maharashtra
(D) Kerala

9. West Bengal shares boundries with how many countries ?
(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four

10. In which state of India is the maximum area irrigated by tubewells ?
(A) Madhya Pradesh
(B) Bihar
(C) Rajasthan
(D) Uttar Pradesh

Answers:
1: D
2: A
3: C
4: C
5: B
6: B
7: C
8: D
9: C
10:D


More Geography Quizzes

Share this