Thursday, 14 April 2016

General Science Quiz for SSC CGL and Railway RRB Exam 2016

1. Usually the North Pole of a magnetic needle is painted ______.
A. red
B. blue
C. black
D. green

2. Which of the following is NOT an element of weather?
A. Humidity
B. Temperature
C. Soil
D. Rain

3. Red worms grind their food with the help of _______.
A. gizzard
B. stomach
C. teeth
D. tentacles

4. Which of the following is in liquid form at room temperature?
A. Lithium   
B. Sodium
C. Francium   
D. Cerium

5. Water vapours present in the atmosphere is called
A. humidity
B. precipitation
C. climate
D. rain fall

6. The water fit for drinking is called _______.
A. rain water
B. potable water
C. river water
D. ground water

7. Birds are adapted to fly because of ___________.
A. streamlined body
B. light bones
C. feathers and wings
D. all of these

8. Heavy water is
A. deuterium oxide
B. PH7
C. rain water
D. tritium oxide

9. Sodium metal is kept under
A. petrol   
B. alcohol
C. water   
D. kerosene

10: Oceans and seas cover _______ of the earth.
A. one third
B. two third
C. half
D. three fourth

Answers:
1: A
2: C
3: A
4: C
5: A
6: B
7: D
8: A
9: D
10:B

Share this