Sunday, 17 April 2016

General Science Quiz for SSC CGL and Railway Exam 2016

1. Which vitamin is provided by sunlight to the body?
A. Vitamin A
B. Vitamin B
C. Vitamin C
D. Vitamin D

2. Protein are made of
A. Sugar
B. Amino acid
C. Fatty acid
D. Nucleic acid

3. Which part of human brain is affected by alcohol?
A. Cerebrum
B. Cerebellum
C. Medulla Oblongata
D. Corpus Callosum

4. Which of the following is an air-borne disease?
A. Measles
B. Pink eye
C. Typhoid
D. Tuberculosis

5. Which waves are used in sonography?
A. Microwaves
B. Sound waves
C. Infrared waves
D. Ultrasonic waves

6. Number of basic S.I. units is
A. 4
B. 7
C. 6
D. 5

7. Maxwell is the unit of
A. Intensity of magnetization
B. Permeability
C. Magnetic flux
D. Magnetic susceptibility

8. In summer, the mirages are seen due to the phenomenon of
A. reflection of light
B. total internal reflection
C. interference of light
D. diffraction of light

9. The element common to all acids is
A. hydrogen   
B. carbon
C. sulphur   
D. oxygen

10. Amalgams are
A. highly coloured alloys
B. alloys which contain mercury as one of the contents
C. alloys which have great resistance to abrasion
D. alloys which contain carbon

Answers:
1: D
2: B
3: B
4: A
5: D
6: B
7: C
8: B
9: A
10:B


More General Science Quizzes

Share this