Wednesday, 6 April 2016

General Science Quiz for SSC CGL and Railway Exam

Q1: Balloons are filled with
(A) Helium
(B) Oxygen
(C) Nitrogen
(D) Argon

Q2: Stainless steel is an alloy of
(A) Iron, Carbon and Nickel
(B) Iron and Manganese
(C) Iron, Chromium and Zinc
(D) Iron, Chromium and Nickel

Q3: The light from the sun reaches the earth in
(A) 18.33 minutes
(B) 8.33 minutes
(C) 88.33 seconds
(D) 8.33 seconds

Q4: Name the scientist who discovered blood circulation?
(A) Isaac Newton
(B) Christiaan Barnard
(C) William Harvey
(D) William Thomson

Q5: Gobar gas contains mainly
(A) Methane
(B) Carbon dioxide
(C) Butane
(D) Carbon Monoxide

Q6: The gas used to extinguish fire is
(A) Neon
(B) Nitrogen
(C) Carbon dioxide
(D) Carbon Monoxide


Q7: Which of the following acid is found in 'Milk' ?
(A) Hydrochloric acid
(B) Lactic acid
(C) Oxalic acid
(D) Citric acid
 

Q8: The element common to all acids is
(A) Oxygen
(B) Hydrogen
(C) Nitrogen
(D) Sulphur

Q9: A simple device that is used to either break or complete the electric circuit, is called _____ .
(A) Conductor
(B) Resistor
(C) Switch
(D) Terminal

Q10: Phloem helps in the transport of _________ in plants.
(A) Food
(B) Water
(C) Minerals
(D) Carbon dioxide

Answers:
1: A
2: D
3: B
4: C
5: A
6: C
7: B
8: B
9: C
10:A


General Science Quizzes

Share this