Thursday, 21 April 2016

General Science Quiz for SSC CGL 2016

1. The reaction which converts sugar solution into alcohol is a example of
(A) saponification
(B) hydrogenation
(C) fermentation
(D) hydrolysis

2. The Law of Natural Selection is associated with
(A) Dalton
(B) Darwin
(C) Kepler
(D) Mendel

3. The red blood cells are formed in the
(A) heart
(B) liver
(C) lymph nodes
(D) bone marrow

4. Vitamin B12 is most useful for combating
(A) anaemia
(B) goitre
(C) night blindness
(D) rickets

5. The velocity of sound in air (under normal conditions) is
(A) 30 m / sec
(B) 320 m / sec
(C) 333 m / sec
(D) 3,320 m / sec

6. The element of an electric stove is made of
(A) copper
(B) aluminium
(C) magnalium
(D) nicrome

7. Which of the following is needed by a person suffering from diabetes ?
(A) Antibiotics
(B) Insulin
(C) Penicillin
(D) Streptomycin

8. Minamata disease is caused by
(A) Mercury
(B) Cadmium
(C) Lead
(D) Zinc

9. The moon has no atmosphere because
(A) no atmosphere has ever formed there
(B) the rocky surface completely absorbed the gases
(C) due to the low temperature, gases have condensed
(D) its gravitational pull is not strong enough to hold an atmosphere

10. Small amounts of iodine are necessary in our diet to
(A) prevent pellagra
(B) compensate for underactivity of the thyroid gland
(C) stimulate clotting of blood
(D) stimulate pituitary gland


Answers:
1: C
2: B
3: D
4: A
5: C
6: D
7: B
8: A
9: D
10:B

More General Science Quizzes

Share this