Tuesday, 26 April 2016

General Science for SSC CGL 2016

1. Astigmatism (for a human eye) can be removed by using
(A) concave lens
(B) convex lens
(C) cylindrical lens
(D) prismatic lens

2. Plants are green because of the presence of a pigment called
(A) glucose
(B) nitrogen
(C) chlorophyll
(D) oxygen

3. The most abundant element the earth’s atmosphere is
(A) carbon dioxide
(B) hydrogen
(C) oxygen
(D) nitrogen

4. A person born with the inner ear missing
(A) would not have the Eustachian tube
(B) would never be able to hear sound
(C) would be able to hear only with an electronic hearing aid
(D) could only hear a loud explosion

5. Primary rainbow is formed when light suffers
(A) two internal refractions before emerging out of the drop
(B) one internal refraction before emerging out of the drop
(C) no internal refraction
(D) either one or two internal refractions before emerging out of the drop

6. Steel is more elastic then rubber because
(A) its density is high
(B) it is a metal
(C) ratio of stress to strain is more
(D) ratio of stress to strain is less

7. Which of the following is based on the process of fusion ?
(A) Atom bomb
(B) Hydrogen bomb
(C) Ordinary bomb
(D) Napalm bomb

8. Hydrogen bomb is based on the principle of?
(A) Controlled fission reaction
(B) Uncontrolled fission reaction
(C) Controlled fusion reaction
(D) Ucontrolled fusion reaction

9. Weight of an object put in a satellite orbiting in space around the earth is
(A) the same as on the earth
(B) slightly more then that on the earth
(C) less then that on the earth
(D) reduced to zero

10. Which of the following in the human body is popularly called the ‘Adam’s Apple’?
(A) Adrenal
(B) Liver
(C) Thyroid
(D) Thymus

Answers:
1: C
2: C
3: D
4: B
5: B
6: C
7: B
8: D
9: D
10:C


More General Science Quizzes

Share this