Thursday, 17 March 2016

Uttarakhand GK Quiz

Ques 1: At which place does river Bhagirathi merge with Alakananda ?
(A) Rudra Prayag (B) Tehri
(C) Dev Prayag (D) Rishikesh
Ques 2: Where is the Rajaji National Park situated?
(A) Dehradun (B) Chamoli 

(C) Pithoragarh (D) Mussoorie

Ques 3:At which place does the Ganga enter the plains area?
(A) Haridwar (B) Dehradun 

(C) Moradabad (D) Garh-Mukteshwar

Ques 4: Which one of the following districts has largest no. of peoples (population) ?
(A) Nainital (B) Dehradun 

(C) Haridwar (D) Udham Singh Nagar

Ques 5: The capital of Katyuri King was—
(A) Katyuri (B) Baijnath 

(C) Mussoorie (D) Almora

Ques 6: Where is the Sahastradhara water fall ?
(A) Badri Nath (B) Mussoorie 

(C) Pithoragarh (D) Kedar Nath

Ques 7: Which of the following minerals is found maximum in Uttarakhand ?
(A) Limestone (B) Gypsum 

(C) Marble (D) Barite

Ques 8: First Governor of Uttarakhand–
(A) Surjeet Singh Barnala (B) Sudershan Agarwal 

(C) Aziz Qureshi (D) Margret Alva

Ques 9: Which of the following places is situated at the highest point at Uttarakhand ?
(A) Dehradun (B) Nainital 

(C) Mussoorie (D) Ranikhet

Ques 10: Which is the smallest district according to area in Uttarakhand ?
(A) Uttar Kashi (B) Tehri Garhwal 

(C) Dehradun (D) Bageshwar


Answers:
1: C
2: A
3: A
4: C
5: B
6: B
7: A
8: A
9: C
10:D 


More Quizzes

Share this