Monday, 7 March 2016

Uttarakhand GK for Forest Ranger Officer

Ques. 1: The copper city of Uttarakhand is
(a) Almora
(b) Uttarkashi
(c) Rudrapur
(d) Pauri
Ques. 2: Chandi Prasad was awarded, which of the following  international prizes
(a) Nobel prize
(b) Oskar prize
(c) Ramon Magsaysay Prize
(d) None of these.
Ques. 3: The person who was famous as Garh Kesari.
(a) Anusuya Prasad Bahuguna
(b) Govind Ballabh Pant
(c) Jodha Singh Negi
(d) Mukandi Lal
Ques. 4: Shankaracharya re-established which pilgrimage centre of Hindu religion?
(a) Joshimath
(b) Badri Nath
(c) Kader Nath
(d) Yamunotri
Ques. 5: Total no. of seats in Rajya Sabha for Uttarakhand is 

(a) 4
(b) 3
(c) 6
(d) 2
Ques. 6: According to Mahatma Gandhi, Mini Switzerland is
(a) Kausani
(b) Nainital
(c) Badri Nath
(d) Pithoragarh Singh
Ques. 7: Who was the first British Commissioner of Kumaon ?
(a) Trail
(b) E. Gardner
(c) Lashington
(d) Batton
88. The
Ques. 8: Where is China peak ?
(a) Chamoli
(b) Almora
(c) Uttar Kashi
(b) Nainital
Ques. 9: ‘Kempti fall’ is situated at ?
(a) Sahstradhara
(b) Mussoorie
(c) Nainital
(d) Ranikhet
Ques. 10: The first Chief Justice of Uttarakhand High Court
(a) Justice A.A. Desai
(b) Justice M.C. Jain
(c) Justice P.C. Verma

(d) Justice A. Vanketchalliya

Answers :
1: a
2: c
3: a
4: b
5: b
6: a
7: b
8: d
9: b
10:a

Share this