Tuesday, 15 March 2016

Reasoning Quiz for Railway and SSC CGL

 1. Alex goes to walk he starts from point p after walking 12 m towards north direction he moves towards his right for 5m then find how far Alex is from his initial
point and in which direction?
(a)17m,east
(b)7m,south
(c)13m,west
(d)11m,west
2. BLOCK:LBOKC::CLOSE:?
(a)ESLOC
(b)LCOSE
(c)LCOES
(d)ESCOL
3. In a row of boys, if A who is tenth from the left and B who is ninth from the right interchange their positions, A becomes fifteenth from the left. How many boys are there in the row?
(a) 23  
(b) 27
(c) 28  
(d) 31
4. In a certain code language, COMPUTRONE  is written as PMOCTUENOR. How is ADVANTAGES written in that code?
(a) SEGATNAVAD
(b) AVDATNSEGA
(c) AVDATASEGN
(d) NAVDASEGAT
5. Nageena Is Taller Than Pushpa But Not As Tall As Manish. Rama Is Taller Than Namita But Not As Tall As Pushpa. Who Among Them Is The Tallest?
(a) Manish
(b) Pushpa
(c) Namita
(d) Nageena
6.From the given alternatives select the word which can be formed using the letters given in the word.
LACKADAISICAL
(a) LACHES        
(b) DELICT
(c) KIDDLE        
(d) SCALD
7.Which word cannot be formed by using the letters of:
FLOWERBED?
(a) WOLF        
(b) LOWER
(c) FOLLOWER    
(d) FREED
8. Insert the correct mathematical signs in the following equation
13*3*2*1=15
(a) × ÷ +
(b) ÷ – ×
(c) + – +
(d) ÷ × –
9. Four persons P, Q, R and S are playing cards. Q and R are partners. S is facing towards South. Next to the right of S is Q. Where is P facing?
(a) North
(b) East
(c) West
(d) North-East
Directions : Arrange the following words as per order in the dictionary.
10. A. Noble B. Nobilitary C. Noblesse D. Nobility E. Nobble
(a) A, D, C, B, E
(b) C,D, A, B, E
(c) E, B, D, A, C
(d) B,D, C, E, A

Answers:
1.c
2.c
3.a
4.b
5.a
6.d
7.c
8.c
9.a
10.c


Share this