Friday, 18 March 2016

Quiz on Average for SBI Clerk, SBI PO and SSC Exams 2016

Q1: In an exam, the average was found to be 50 marks. After deducting computational errors the marks of the 100 candidates had to be changed from 90 to 60 each and average came down  to 45 marks. Total No of candidates who took the exam were.
(a)300    (b)600
(c)200    (d)150

Q2: The Average of 11 results is 60, if the average of the 1st 6 results is 58 & that of the last 63. Find the 6th result.
(a) 64    (b) 65
(c) 66    (d) 67

Q3: The average age of boys in a class is 16 years and that of the girls is 15 years.
What is the average age for the whole class?

(a) 15     (b) 16
(c) 15.5 (d) Insufficient Data

Q4: The average salary of the entire staff in a office is Rs 120 per month. The average salary of officers is Rs 460 and of non officers is Rs 110. If the number of officers is 15,then find the No of non-officers in the office.
(a)480    (b)500
(c)600    (d)510

Q5: A batsman makes a score of 87 runs in the 17th inning and thus increases his avg by 3. Find his average after 17th inning.
(a) 36    (b) 37
(c) 38    (d) 39


Q6: Find the average of all even No's up to 100 or average of first 50 even No's.
(a)50
(b)50.5
(c)51
(d)49


Q7: There were five sections in Banking Exam paper. The average score of Pooja in first 3 sections was 83 and the average in the last 3 sections was 97 and the average of all the sections (i.e., whole paper) was 92, then her score in the third section was:
(a) 85    (b) 92
(c) 88    (d) none of these

Q8: The average age of a husband and his wife was 23 years at the time of their marriage. After five years they have a one year old child. What is the average age of the family ?
A. 21 years    B. 20 years
C. 18 years    D. 19 years

Q9: find the average of first 20 multiples of 7?
(a)73  (b)73.5
(c)74   (d)74.5

Q10: find the average of first 10 multiples of 13?
(a)70  (b)70.5
(c)71  (d)71.5

Answers:
1: (b) Let the total no. of candidates =  x
   So, (50x-100 (90-60)) / x = 45
   x = 600

2: (c) 6th result = (58*6+63*6-60*11)=66

3: (d) We don't have the number of boys and girls.
 

4: (d) Let no. of non- officers be x
   15 * 460 + x * 110 = (x + 15) 120
   x = 510

5: (d) Let the average after 17th inning = x.
   Then, average after 16th inning =(x-3).
   => 16(x-3)+87= 17x or x=(87-48)= 39.
 

6: (c) 2, 4, 6, ………… 100
    Average = (1st No. + Last No.) /2 = (2+100)/2 = 51
 

7: (d)     I + II + III=83×3=249
    III + IV + V =97×3=291
    I to V =92×5=460
    III =460-(249+291)=80
 

8:Total age of husband and wife (at the time of their marriage) = 2 × 23 = 46
  Total age of husband and wife after 5 years + Age of the 1 year old child
  = 46 + 5 + 5 + 1 = 57
  Average age of the family =
  57/3=19
 

9: (b) digit*(n+1)/2
   =7*(20+1)/2=73.5
 

10: 13(10+1)/2=71.5

Share this