Wednesday, 9 March 2016

Polity Quiz UKPSC Ranger Exam and SSC CGL

 Ques. 1: The 10th Schedule of the Indian Constitution relates to
(a) Antidefection Law
(b) Panchayati Raj
(c) Land Reforms
(d) Languages
Ques. 2: When was RTI (Right to Information) Act implemented ?
(a) 2002 

(b) 2005
(c) 2009 

(d) 2010
Ques. 3: Which Article of the Indian Constitution deals with the Fundamental Duties of Citizens ?
(a) Article 50 

(b) Article 51
(c) Article 51A 

(d) Article 52A
Ques. 4: In the Constitution of India ‘Railway’ is included in
(a) The Union List
(b) The State List
(c) The Concurrent List
(d) The residuary power
Ques. 5: Attorney General retire upon attaining the age of
(a) 60 years
(b) 62 years
(c) 65 years
(d) 70 years
Ques. 6: Who among the following can be removed from the office without impeachment ?
(a) President of India
(b) Chief Justice of India
(c) Governor of a State
(d) Chief Election Commissioner
Ques. 7: The Constitution of India has borrowed the provision relating to method of election of President from
(a) The U.S. Constitution
(b) The Constitution of Germany
(c) The Canadian Constitution
(d) The Irish Constitution
Ques. 8: The Constitution of India has borrowed the provision relating to suspension of fundamental rights from
(a) The U.S. Constitution
(b) The Weimar Constitution of Germany
(c) The Canadian Constitution
(d) The Irish Constitution
Ques. 9: The Directive Principles were accorded an overriding position over the Fundamental Rights under certain circumstances By
(a) The Constitution
(b) The 42nd Amendment
(c) The 44th Amendment
(d) The 55th Amendment
Ques. 10: maximum limit of seats in Lower House of Parliament
(a) 545
(b) 565
(c) 530
(d) 552

Answers :
1: a
2: b
3: c
4: a
5: c
6: c
7: d
8: a
9: b
10:d

Share this