Wednesday, 23 March 2016

Polity Quiz for SSC CGL, Railway 2016

Q1. Comptroller and Auditor General of India is appointed by?
a) President
b) Speaker of the Lok Sabha
c) Chairman of the Planning Commission
d) Finance Minister
Q2. 
The vacancy of the office of the President of India must be filled up within _____.
(a) 90 Days
(b) 6 months
(c) 1 Year
(d) within the period decided by the Parliament
3. Who has the right to seek advisory opinion of the Supreme Court of India, on any question of law?
a) Prime Minister of India
b) President of India
c) Any Judge of High Court
d) All of the Above
4. The Vice-President is the ex-officio Chairman of the?
a) Rajya Sabha
b) Lok Sabha
c) Planning Commission
d) National Development Council
5. Who held the office of the Vice-President of India for two consecutive terms?
a) Dr. Radhakrishnan
b) Mr. R. Venkataraman
c) Dr. Shankar Dayal Sharma
d) Mr. V.V. Giri
6. Who is the Chairman of the Rajya Sabha?
a) The President
b) The Prime Minister
c) The Vice-President
d) The Speaker
7. Who was the first woman to become the Prime Minister of a country?
a) Golda Meir
b) Margaret Thatcher
c) Indira Gandhi
d) Sirimavo Bhandharnaike
8. Which party provided two Prime Ministers in two year’s time?
a) B.J.P
b) Janta Dal
c) Janta Party
d) Samajwadi Janta Party
9. Who was the Prime Minister of India when the Anti-Defection Bill was passed?
a) Indira Gandhi
b) Rajiv Gandhi
c) V.P Singh
d) H.D. Deva Gowda
10. ‘Shakti-Sthal’ is released to whom?
a) Smt. Indira Gandhi
b) Mahatma Gandhi
c) Rajiv Gandhi
d) Pt. Jawarhar Lal Nehru

Answers:
1. a
2. b
3. b
4. a
5. a
6. c
7. d
8. a
9. b
10. a 


More Quizzes :

Share this