Friday, 18 March 2016

Polity Quiz for SSC CGL and Railway Exam

Q1. Which of the following directive principles of States Policy were added by 42nd Amendment?
1. Participation of workers in the management of industry
2. Minimizing inequality of income and status
3. Protection of environment
4. Free legal aid to poor
Select the correct answer from the code given below:
a) 1, 3 and 4
b) 1, 2 and 3
c) 1, 2 and 4
d) 2, 3 and 4
Q2. The Constitution of India has borrowed fundamental duties from 
________ constitution.
(a) The U.S. Constitution
(b) The Weimar Constitution of Germany
(c) The USSR Constitution
(d) The Irish Constitution
3. The Speaker of the Lok Sabha has to address his letter of resignation to________.
a) Prime Minister of India
b) President of India
c) Dy. Speaker of the Lok Sabha
d) Chairman of the Rajya Sabha
4. Under which Article of the Constitution of Indian can the President of India be impeached?
a) 356
b) 75
c) 76
d) 61
5. The source of all political power in India lies with ________.
a) Parliament
b) The Lok Sabha
c) The people
d) The Constitution
6. Under which Five Year Plans was the introduction of Panchayati Raj suggested?
a) First Five Year Plan
b) Second Five Year Plan
c) Third Five Year Plan
d) Fourth Five Year Plan
7. Which Article of the Constitution abolishes untouchability?
a) Article 42
b) Article 15
c) Article 14
d) Article 17
8. Which one of the following is NOT mentioned in the Preamble to the Constitution?
a) Dignity of the individual
b) Dignity of the Constitution
c) Fraternity
d) Unity and integrity of the Nation
9. Which Constitutional Amendment introduced the anti-defection provisions in the Constitution?
a) 51st Amendment
b) 52nd Amendment
c) 53rd Amendment
d) 54th Amendment
10. Who is the chairman of the newly formed NITI Aayog replacing the Planning Commission?
a) Prime Minister
b) President
c) Home Minister
d) Finance Minister

Answers:
1. a
2. c
3. c
4. d
5. d
6. b
7. d
8. b
9. b
10. a 


More Quizzes :

Share this