Saturday, 12 March 2016

Polity Quiz for Railway Exam



Ques. 1: Who was the Constitutional Advisor to the Constituent Assembly?
a) Dr. Ambedkar
b) Dr. Rajendra Prasad
c) Jawahar Lal Nehru
d) B.N Rao
Ques. 2: The President has the power to nominate two members to Lok Sabha belonging to______
a) Christian Community
b) Anglo – Indian Community
c) Business Community
d) Sikh Community
Ques. 3: Who is the Chairman of National Development Council ?
a) President
b) Planning Minister
c) Prime Minister
d) Vice-President
Ques. 4: In which of the following lists of the Indian Constitution is the subject of ‘Population control’ and ‘family planning’ Included?
a) Union List
b) Concurrent List
c) State List
d) Residuary List
Ques. 5: After independence, the first State organised on the basis of language is
a) Tamilnadu
b) Kerala
c) Karnataka
d) Andhra Pradesh
Ques. 6: Which Constitutional Amendment introduced the anti-defection provisions in the Constitution?
a) 51st Amendment
b) 52nd Amendment
c) 53rd Amendment
d) 54th Amendment
Ques. 7: When the offices of both Speaker and Deputy Speaker falls vacant –
A. The members of Lok Sabha immediately elect a Speaker.
B. The senior most willing member of Lok Sabha becomes the speaker.
C. The President appoints any member of Lok Sabha as speaker.
D. The Deputy Chairman of Rajya Sabha presides over till the next speaker is elected.
Ques. 8: Who participates in the election of the Vice-President?
a) Member of the Lok Sabha
b) Elected members of the Rajiya Sabha and the Lok Shaba
c) Member of the Rajiya Shaba and the Lok Shaba
d) Members of Legislative Assemblies of the States
Ques. 9: If the Prime Minister is to resign from office, he should address his latter of resignation to________.
a) The President
b) The Vice – President
c) The Speaker of Lok Sabha
d) The Chief Justice of India
Ques. 10: If the Vice-President is to resign from office, he should address his latter of resignation to________.
a) The Prime Minister
b) The President
c) The Speaker of Lok Sabha
d) The Chief Justice of India

Answers :
1: d
2: b
3: c
4: b
5: d
6: b
7: c
8: c
9: a
10:b


More Quizzes :

Share this