Saturday, 5 March 2016

Indian Polity for SSC CGL

Ques 1: Zero Hour in the Indian Parliament starts at
(a) First hour of the sitting
(b) Last hour of the sitting
(c) Exactly 12:00 noon
(d) No fixed time
Ques 2:How many articles are there in the constitution
(a) 395
(b) 375
(c) 448
(d) 385
Ques 3: Which one of the following High Courts exercises jurisdiction over Andaman & Nicobar Islands ?
(a) Calcutta High Court
(b) Andhra Pradesh High Court
(c) Madras High Court
(d) Mumbai High Court
Ques 4:The ‘President Rule’ in a state means that the state is ruled by
(a) President Directly
(b) A caretaker government
(c) Chief-minister nominated by the President
(d) Governor of the state
Ques 5:English is the official language of which of the following states?
(a) Manipur
(b) Nagaland
(c)Karnataka
(d)Andhra Pradesh
Ques 6:Which of the following States has its own separate Constitution ?
(a) Tamil Nadu
(b) Karnataka
(c) Jammu & Kashmir
(d) Mizoram
Ques 7: The source of maximum income to Panchayati Raj institution is
(a) Local taxes
(b) Regional Funds
(c)Government grants
(d)Share in Union Govt. revenue
Ques 8:The ratio between the length and breadth of Indian National Flag is
(a) 5:3
(b) 3:2
(c) 3:4
(d) 2:1
Ques 9:Article 370 of the constitution deals with
(c) protection of interest of minority
(b) powers of President to grant pardon
(c) formation of new states and alteration of boundary
(d) temporary provision with respect of Jammu and Kashmir
Ques 10:In the constitution ,setting up of village panchayats finds mention under
(a) Art 40
(b) Art 48
(c) Art 51
(d) Art 52

Answers :
1: a
2: c
3: a
4: d
5: b
6: c
7: c
8: b
9: d
10:a

Share this