Thursday, 3 March 2016

Indian Polity for Railways Exam and SSC-CGL

Ques 1: Which one of the following Union Territories has a High Court of its own ?
(a) Chandigarh
(b) Delhi
(c) Puducherry
(d) Lakshadweep
Ques 2:In the Constitution of India ‘marriage and divorce’ is included in
(a) The Union List
(b) The State List
(c) The Concurrent List
(d) The residuary power
Ques 3:The 8th Schedule of the Indian Constitution relates to
(a) Antidefection Law
(b) Panchayati Raj
(c) Land Reforms
(d) Languages
Ques 4:The maximum number of Anglo Indians who can be nominated to the Lok Sabha are :
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ques 5:Who presides over the joint sitting of the Lok Sabha and the Rajya Sabha ?
(a) The Speaker of the Lok Sabha
(b) The Vice-President
(c) The President
(d) The Union Minister of Parliamentary Affairs
Ques 6:In the Constitution of India ‘Education’ is included in
(a) The Union List
(b) The State List
(c) The Concurrent List
(d) The residuary power
Ques 7:The preamble to our constitution includes all the following except
(a) adult franchise
(b) equality of status
(c) fraternity
(d) justice
Ques 8:A Money Bill passsed by the Lok Sabha is deemed to have been passed by the Rajya Sabha also when no action is taken by the Upper House within :
(a) 10 days
(b) 12 days
(c) 14 days
(d) 18 days
Ques 9:The vacancy in the office of the President must be filled up within :
(a) 90 days
(b) 6 months
(c) one year
(d) the period decided by the Parliament
Ques 10:Rajya Sabha is not………….
(a) a permanent body
(b) subject to dissolution
(c) an elected body
(d) essential body

Answers :
1: b
2: c
3: d
4: b
5: a
6: c
7: a
8: c
9: b
10:b

Share this