Wednesday, 30 March 2016

History Quiz for SSC and Railway Exam 2016

Ques 1: ______ is the earliest of four Vedas.
A. Rig Veda
B. Yajur Veda
C. Sam Veda
D. Athervana Veda

Ques 2: The city of Mohenjodaro covered an area of _________.
A. 12 sq.km.
B. 14 sq.km.
C. 7 sq.km.
D. 5 sq.km.
Ques 3: The Battle of Plassey was fought in:
A. 1757
B. 1782
C. 1748
D. 1764
Ques 4: The title of 'Viceroy' was added to the office of the Governor-General of India for the first time in:
A. 1848 AD
B. 1856 AD
C. 1858 AD
D. 1862 AD
Ques 5: To which king belongs the Lion capital at Sarnath?
A. Chandragupta
B. Ashoka
C. Kanishka
D. Harsha
Ques 6: Which was the largest site of Indus Civilization?
A. Mohenjodaro
B. Lothal
C. Chanhudaro
D. Dholavira
Ques 7: With whose permission did the English set up their first factory in Surat?
A. Akbar
B. Jahangir
C. Shahjahan
D. Aurangzeb
Ques 8: What was the real name of Chanakya?
A. Vishnu Gupta
B. Ramtanu Mishra
C. Chandragupta
D. Vishisht
Ques 9: Which one of the following began with the Dandi March?
A. Home rule Movement
B. Non-Cooperation Movement
C. Civil disobedience Movement
D. Quit India Movement
Ques 10: First Governor-General of Bengal was:
A. William Bentinck
B. Robert Clive
C. Warren Hastings
D. Sir Charles Metcalfe

Answers :
1: A
2: A
3: A
4: C
5: B
6: A
7: B
8: A
9: C
10:C


More History Quizzes

Share this