Wednesday, 2 March 2016

History Quiz for Railway and SSC-CGL 2016

Ques.1 : The book Discovery of India was written at which place ?
(a) Aga Khan Palace, Poona
(b) Ahmadnagar Fort Jail
(c) Yervada Jail
(d) Alipur Central Jail

Ques.2 : Who was the Viceroy of India at the time of establishment of Indian National Congress ?
(a) Lord Canning
(b) Lord Dufferin
(c) Lord Lytton
(d) Lord Ripon

Ques.3 : Who was the Viceroy of India at the time of "Partition of Bengal" ?
(a) Lord Canning
(b) Lord Dufferin
(c) Lord Curzon
(d) Lord Ripon

Ques.4 :'The Vedas contain all the truth was interpreted by
(a) Raja Rammohan Roy
(b) Swami Vivekananda
(c) Swami Dayananda
(d) None of the above

Ques.5 : Who said ‘the sword of revolution is sharpened on the whetting stone of ideas.’ ?
(a) Ram Prasad Bismil
(b) Bhagwati Charan Vohra
(c) Bhagat Singh
(d) Batukeswar Dutt

Ques.6 : ‘Appiko Movement’ was launched in the State of
(a) Uttarakhand
(b) Uttar Pradesh
(c) Karnataka
(d) Rajasthan

Ques.7 :The Indian National Congress was founded in the year
(a) 1885
(b) 1908
(c) 1896
(d) 1857

Ques.8 :The weekly Commonweal was founded by
(a) Bipan Chandra Pal
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Sarojini Naidu
(d) Annie Besant   

Ques.9 : Mula Shankar was the original name of......... .
(a) Raja Rammohan Roy 

(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Swami dayanand 

(d) Swami Vivekanand

Ques.10 :Who was the Viceroy of India at the time of "Jallianwala Bagh Massacre" ?
(a) Lord Canning
(b) Lord Chelmsford
(c) Lord Minto
(d) Lord Reading

Answers :
1. b
2. b
3. c
4. c
5. c
6. c
7. a
8. d
9. c
10. b

Share this