Monday, 28 March 2016

G.K Questions Asked in RRB CBT Exam (1st Shift)

 1) Smallest Continent of world?
Ans: Australia.


2) Karnam Malleswari related to which game?
 
Ans: Weightlifting.

3) How many moons does mars have?
 
Ans: 2 (Phobos and Deimos).

4) Kuchipudi belongs to which state? 

 Ans: Andhra Pradesh.

5) Rowlatt act in which year?
 
Ans: 1919.

6) World TB day?
 
Ans: 24 March.

7) Who gave the slogan "Do or die"? 

 Ans: Mahatma Gandhi.

8) When did Indian constitution came into first amendment? 

 Ans: 1951.

9) Golden temple of dambulla is present in? 

 Ans: Sri lanka

10) Cyprus capital?
 
Ans: Nicosia

11) Odd one out (external hard disk, cd, keyboard, digital camera)? 

 Ans: Keyboard.

12) First international cricket match was played between?
 
Ans: Aus vs. Eng.

13) Sorrow of bengal?
 
Ans: Damodar River.

14)  Establishment of the panchayati Raj System was recommended by? 

 Ans: Balwant Rai Mehta Committee Report 1957.

15) When did Swami Vivekanand delivered his speech in 'World Religion Conference' in Chicago city?
 
Ans: 1893

16) Viticulture relates to?
 
Ans: Production of grapes.

17) The words ‘Satyameva jayate’ inscribed below the base plate of the emblem of India are taken from ?
 
Ans: Mundak Upanishad

18) By which Constitutional Amendment the voting age was reduced from 21 years to 18 years?
 
Ans: 61st Amendment.

19) Under Article 356 of the Constitution of India, President’s rule was imposed for the first time in?
 
Ans: PEPSU  (Patiala and East Punjab States Union )
PEPSU was a state of India between 1948 and 1956.

20) The Political parties got the constitutional recognition for the first time in the year?
 
Ans: 1985

21) The Khurda Road division,Odisha of the East Coast Railway (ECoR) has set a target to install bio-toilets in 2,000 train coaches during 2016-17 as part of?
 
Ans: Swachh Bharat Mission.

22) Mrinalini Sarabai is related with? 

Ans: Dance

23). Konark Temple made by?
 
Ans: King Narasimhadeva I

24).
What is the name of horse of maha rana pratap singh?  
Ans: Chetak.

25). Marsh Gas?
 
Ans: Methane

26). Name of 1st satellite on space?
 
Ans: Sputnik 1.

27). Aruna Asif Ali hoisted flag in which movement?
 
Ans: Quit India Movement.

28). Who discovered penicillin?
 
Ans: Alexander Fleming.

29). Which of following chemicals is called as saltpeter?
 
Ans: Potassium Nitrate.

30). Which boxer is known as 'Real Deal'?
Evander Holyfield.

31). Which number of Lok Sabha was formed during 2014 election?
 
Ans: 16th.


Click Here: For GK Questions asked in Railway Exam

Share this